Goede-Leven-Wellness-weetjes

De “Goede Leven Wellness”-gedachte van de week: MOESTTUINTJE IN HUIS: Consuminderen, op deze manier kun je voedsel opnieuw gebruiken. Hoe leuk en makkelijk is dat! Het enige dat deze groenten nodig hebben, is geduld, geduld en nog een klein beetje geduld. Naast dit geduld zullen ze heel erg blij zijn met een beetje zonlicht en water.
LENTE-UI Het is ongelooflijk simpel om lente-ui opnieuw te laten groeien. Snijd de lente-ui op ongeveer 2,5 cm boven de wortels af. Doe de wortels vervolgens in een glas met water en zet ze op kamertemperatuur ergens in huis. Over een tijdje heb jij je eigen lente-uitjes gekweekt.
BASILICUM Basilicum is altijd lekker, maar het is het aller lekkerst als het vers is. Wel zo fijn dus als je zelf een basilicumplantje zou kunnen kweken. Gelukkig kan dat, en het is nog simpel ook. Het enige dat je uiteraard weer nodig hebt, is geduld. Begin met een plantje dat je in de winkel koopt. Daar knip je blaadjes af: zorg dat ze een stam van 8-10 centimeter houden. Deze blaadjes-met-stam zet je in een glas water, op een plek waar het direct in de zon staat. Zorg er wel even voor dat je het water regelmatig ververst, anders wordt het slijmerig. De blaadjes zullen nu gaan wortelen. Zodra de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn zet je ze in de vaste aarde. Met genoeg geduld zullen ze uitgroeien tot een echte basilicumplant.
BLEEKSELDERIJ Als je het kontje van een struik selderij over hebt, kun je hier heel goed opnieuw selderij uit laten groeien. Snijd de onderkant af en zet het in een glas of kom met water. Zet op een plek waar het voldoende zonlicht krijgt, het liefst in de volle zon. De bladeren zullen groeien en dikker worden vanuit het midden van de selderij. Plant je nieuwe selderijstruik na 3 dagen groeien in de aarde.
ALFALFA Ook is het heel leuk om kiemen zoals Alfalfa-kiemen te laten ontkiemen (zie de onderste foto) en je maaltijd mee te verrijken. Deze bevatten veel vitamines en mineralen! Met een hartelijke groet, Edith Dijk

 

Het “Goede Leven Wellness”-weetje van deze week: BROOD… DAAR ZIT WAT IN! Nederland is echt een broodland! ‘Het Goede leven’ is normaal gesproken voor mij o.a. gezellig eten met familie of vrienden. Een lekkere BBQ in de zomer met een heerlijk stokbroodje erbij, uit eten en als voorafje een broodmandje. Soep op zondag met een lekker afgebakken broodje… Ik kan er echt van genieten maar eet dit wel sporadisch omdat ik het anders later (letterlijk) moet bezuren. Ik vind brood heerlijk maar helaas krijg ik van de meeste soorten brood een opgeblazen gevoel en darmkrampen.  Al ruim vijf jaar help ik ook andere mensen met klachten. Veel mensen ervaren klachten als ze (teveel) brood eten. Daarom leek dit mij een goed onderwerp voor ‘Het goede leven’ want misschien herken jij dit ook?  Waarom klachten door brood? Dat komt vaak omdat de meeste broodsoorten niet meer worden gebakken zoals vroeger. Het meeste brood wordt snel gebakken met tarwe (die helaas ook niet meer de tarwe van vroeger is). Gelukkig zie je wel steeds vaker weer zuurdesembroden terug die zoals vroeger gebakken werden.  In ons ‘moderne’ brood zitten veel brood-‘verbeteraars’ die echter ook klachten kunnen geven. Voordeel is: zij zijn ook na een paar dagen nog vers. Maar je kunt brood veel beter invriezen en elke keer een paar plakjes uit de diepvries halen. Dan heb je ook elke dag lekker vers brood. In tarwe- of speltbrood gemaakt van ‘bloem’ zitten vaak nagenoeg geen voedingswaarde en vezels meer, in brood gebakken van ‘meel’ wel.  Sommigen zeggen soms: ‘Ik eet geen tarwe- maar volkoren brood’. Dat is al veel beter! Ook al blijf je dan met de moderne varianten van tarwebrood te maken hebben. Die levert niet altijd klachten op. Maar het is goed om je er van bewust te zijn dat het ook anders kan, dat er ook andere opties zijn. Met of zelfs zonder eigen broodbakmachine.  Met een hartelijke groet, Edith Dijk

 

De “Goede Leven Wellness”-gedachte van deze week: ETEN ZOALS DE NATUUR HET BEDOELD HEEFT? Onbewerkt, puur eten zonder pakjes en zakjes…is dit haalbaar in onze Westerse landen? Het is zeker een uitdaging maar absoluut de moeite waard om er bewust van te worden en in kleine stapjes je leefstijl aan te passen! De vitamines en mineralen die pakweg 50 jaar geleden nog in onze groente en fruit zaten, zitten er helaas tegenwoordig vaak echt niet meer in. Op de foto kun je het TNO-rapport zien dat de verschillen aangeeft. En dan hebben we het nog niet gehad over de bestrijdingsmiddelen die er tegenwoordig vaak op bepaalde groenten en fruitsoorten zitten. Die moet je lever wel allemaal ‘opruimen’. Daarnaast is het goed om te weten dat je door bijvoorbeeld stress, suikers en de verzuring van je lichaam wat meer vitamines en mineralen verbruikt. Je zou denken dat je als je elke dag genoeg groenten en fruit eet, wel gezond bezig bent. Maar is het goed om er bewust mee bezig te zijn: wat eet je (ook aan groenten en fruit) en waar haal je je eten vandaan? Volgende week meer… Met een hartelijke groet, Edith Dijk

 

De “Goede Leven Wellness-gedachte van deze week:  Over de manier waarop we ons eten bereiden.
“Ons voedsel zou ons geneesmiddel moeten zijn en ons geneesmiddel ons voedsel,” zei Hippcrates ooit eens. Een prachtige tekst dit, want hoe geweldig is het dat je met o.a. voeding vele klachten kunt omkeren. Dan komt het echter wel aan op de wijze waarop je je voedsel bereidt! De meeste mensen hebben er best veel voor over een gezonde maaltijd klaar te maken, bereid met verse groeten en een lekker stukje vlees. Maar ze hebben de hele dag ook al veel gewerkt, of ze moeten zo-meteen hun (klein)kind al weer gauw naar de training brengen, dus komt het er vaak niet van om er even goed de tijd voor te nemen om rustig te gaan koken en rustig te gaan eten. Hollend van de stres vliegen ze als een dolle door hun keuken heen en proppen hun maaltijd veel te snel naar binnen! Of dit dan wel gezond is?!
Je kunt het ook handiger aanpakken. Je zou de verse andijvie die je meestal drie maal moet wassen, al de avond ervoor kunnen wassen en snijden. En je zou ook de sudderlapjes al lekker de avond ervoor rustig kunnen laten garen, terwijl je de was aan het opvouwen of een mooi boek aan het lezen bent. Ook de aardappelen kun je de avond ervoor al schillen en in het vieze water ondergedompeld in de koelkast bewaren zodat je ze de dag erna gelijk in vers water kunt koken (het liefst in zo’n een ouderwets inzetstoommandje, dat je o.a. bij de Blokker kunt krijgen, dan blijven de vitamines en mineralen veel beter bewaard). Wat je niet moet doen is de avond ervoor alles al koken en braden en dit de dag erop in een magnetron weer op te warmen. Dit soort eten bevat nauwelijks nog de vitamines en mineralen die er oorspronkelijk in zaten en dient er alleen nog maar voor om iets van vulling binnen te krijgen. Als natuurvoedingsconsulent is mij geleerd bij het bereiden van voedsel niet alleen te letten op wat je eet (de voeding), maar ook op de stres die er mee gepaard gaat, en op de straling waaraan jezelf en je voedsel bloot stelt (bijv. via je magnetron, maar ook via je mobiel of i-pad). Je voeding, je stres en de straling om je heen moet met elkaar in balans zijn. Let er op dat je je eten (met de woorden van NTTT-arts H.C. Moolenburgh) niet “morsdood” maakt, en gaat “devitaliseren”. Met een hartelijke groet, Edith Dijk

 

De “Goede Leven Wellnessgedachte” van deze week. Woorden van een naturopaat: “Vervelend dat in het midden van deze gezondheidscrisis media en regering geen uitleg geven over de werking van ons immuunsysteem. We worden voortdurend opgeroepen om buitenaf te zoeken naar de bescherming die ons zal redden: koop maskers, koop hydro-alcoholische gels. (Maar ze zeggen er niet bij dat die ook best schadelijk kunnen zijn, als je ze gedurende enkele dagen op een rij gebruikt; ze doden echt alle bacteriën op onze huid en maken de lipide film van onze huid kapot, waardoor ons lichaam op een andere manier vatbaarder wordt voor externe agressies). Hoe meer we deze hydro-alcoholische gels gebruiken, des te meer we ons kwetsbaar maken voor virussen…” Misschien dat het daarom beter is niet alleen maar deze gels intensief te gebruiken maar af en toe ook nog de oud-vertrouwde zeep!

Het “Goede Leven Wellness Weetje” van de week: Een goede balans tussen inspanning, ontspannen en rust, is zeker ook een beauty geheim!

Het “Goede-Leven-Wellness-Weetje” van deze week, gewoon als mindsetting.