Maaltijd recept

Recept November – EGADINER NUSSTORTE

Voor het recept van deze maand ben ik bij de “Elisabeth hoeve” langs geweest en ik heb daar een zak walnoten gekocht. Betalen kun je door het geld in een spaarpotje te gooien en de gehele opbrengst gaat naar Unicef, daarmee geef je anderen een kans op een mooie TOEKOMST. Ze hebben ook stoofpeertjes en een hele collectie boeken. Voor de lange winteravonden met koffie/thee en een stukje taart.
Ik heb ooit een kookboekje cadeau gekregen met recepten uit het kanton Graubünden in Zwitserland en daarin staat een overheerlijk notentaart beschreven.
Vermeng 350 g bloem, 200 g zachte boter, 100 g suiker, 1 ei en 1 eigeel tot een soepel deeg. Laat dit 30 minuten rusten terwijl je de noten voor de vulling grof hakt, 450 g (alleen walnoten of een mengsel van wal-, hazel-, pecannoten en amandelen). Rol nu iets meer dan de helft van het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm ø. Leg de lap in een boterkoekvorm van 24 cm ø en snijd de rand glad af.
Maak nu de vulling, daarvoor laat je 300 g suiker in een pan met een dikke bodem zachtjes smelten en tot goudgeel verkleuren, dit duurt zo’n 10 minuten. PAS OP: dit mengsel wordt heel heet, dus roeren met een houten lepel en niet aanraken!!! Voeg nu de grof gehakte noten toe en roer ze door de suiker, je zult zien dat de suiker hard wordt en draden vormt. Giet er nu 300 ml slagroom bij, nu wordt de suiker heel hard, laat op een laag vuur de suiker weer smelten en roer af en toe zodat de noten niet meer aan elkaar plakken. Ook dit neemt zo’n 10 minuten in beslag. Giet de vulling op het deeg, rol de rest van het deeg ook uit en leg op de taart. Je kunt de rand gewoon aandrukken of er met een vork een versierde rand van maken. Zet de taart in een koude oven en stel deze in op 175 °C. Zet er voor de zekerheid een bakplaat of pizzaplaat onder. Bak de taart tot hij lichtbruin is, zo’n 35 – 40 minuten. Laat de taart helemaal afkoelen en serveer in kleine punten. Eet smakelijk, Mieke Maletzky.

 

Recept Oktober – ‘MIJN TOEKOMST, JOUW TOEKOMST’ is het thema van dit jaar, maar dat wil ik graag omkeren en dan een recept schrijven waarvoor ik telkens het PRODUCT VAN EEN IN ONZE BUURT AANWEZIG BEDRIJF gebruik. Want als er voor hun geen toekomst is, is die er voor ons ook niet.

Deze keer ben ik bij KAASBOERDERIJ HEILEUVER geweest en heb een stukje fenegriekkaas, een stukje Sallandse kruidenkaas en een stukje overjarige kaas gekocht. Daarmee heb ik een kaasborrelplank gemaakt.

GEVULDE EIEREN: Halveer gekookte eieren, vermeng de dooier met een beetje zachte roomboter, mayonaise, fijn geraspte Sallandse kruidenkaas en naar smaak nog zout en peper. Vul de eieren en versier ze. Van de overgebleven vulling heb ik balletjes gemaakt en die door gedroogde peterselie gerold.

KAASBALLETJES: 1) Vermeng verse roomkaas met fijn geraspte fenegriekkaas en een paar eetlepels gehakte walnoten en zout en peper. Maak hier balletjes van en rol die door gehakte walnoot.
2) Vermeng verse roomkaas met fijn geraspte overjarige kaas en rol deze door fijn gehakte overjarige kaas. (dit gaat het makkelijkst als je de kaas eerst in kleine blokjes snijd en dan fijn maalt in een keukenmachientje)

SPAANSE EIERSALADE: Snijd hardgekookte eieren 2 x met een eiersnijder, de tweede keer haaks op de eerste. Vermeng dit met mayonaise, geraspte kaas naar keuze (ik heb de overjarige gebruikt), geraspte rode ui en met zout en peper naar smaak. Je kunt er eventueel nog een beetje bieslook of peterselie aan toevoegen.
Schik de gerechten op een plank of schaal en leg er eventueel wat walnoten en druiven bij.  Eet smakelijk, Mieke Maletzky

 

Hallo Allemaal,
Vorig jaar heb ik met veel plezier iedere maandag een recept laten plaatsen op de Facebook pagina van de Brugkerk. Toen ik het thema van dit jaar hoorde, borrelde er al snel een idee op voor een receptenreeks voor dit jaar. Alleen gaat het nu geen wekelijks, maar een maandelijks recept worden. Vanaf de eerste maandag van oktober ga ik mijn best doen een recept met een verhaal op de pagina te krijgen. Veel plezier ermee, Mieke Maletzky