Orgel

 

Orgel van de Brugkerk te Lemelerveld

Het orgel werd door orgelbouwer Koch (Apeldoorn) in 1968 gebouwd en stond oorspronkelijk in de gereformeerde kerk van Lemelerveld.

Na het samengaan van de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente (PKN) en de bouw van één kerkgebouw (de Brugkerk) restaureerde en herplaatste Maarten Oranje (Kampen) in 2004 het Koch orgel, daarbij deed hij tevens enkele aanpassingen en werd de orgelkas van een kleur voorzien.
Na klachten over de geringe draagkracht van het orgel werd in 2013 onder leiding van orgeladviseur Stef Tuinstra het instrument door orgelmakerij van der Putten uit Finsterwolde totaal geherintoneerd. De winddruk werd daarbij verhoogd en de stemming aangepast. Vervolgens werd de hevig ontstemmende Regaal van het borstwerk vervangen door een door Winold van der Putten gegoten Dulciaan 8. Op het hoofdwerk werd de eveneens door van der Putten vervaardigde Trompet 8 toegevoegd.

Het instrument heeft duidelijk aan karakter en draagkracht gewonnen. Deze restauratie duurde van januari 2013 en was afgerond in mei 2013.

Dispositie Koch-orgel (1968) na aanpassingen door achtereenvolgens Maarten Oranje (2003) en Van der Putten orgelbouw, Finsterwolde (2013):

Hoofdwerk:   Borstwerk:   Pedaal:
Prestant 8′ Holpijp 8′ Subbas 16′
Roerfluit 8′ Fluit 4′
Octaaf 4′ Woudfluit 2′
Octaaf 2′ Quint 1 1/3′
Mixtuur III
*Trompet 8′ *Dulciaan 8′
Koppelingen:
HW-BW Speelhulp: Tremulant
Ped-HW
Ped-BW

 

*Trompet  8′  (2013) Fa. Van der Putten orgelbouw, Finsterwolde

*Dulciaan 8′  (2013) Idem, hier ter vervanging van de Regaal 8′