Startinfo: Nieuw ’22-’23

Winteractiviteiten seizoen 2022 – 2023    

Het jaarthema van ons nieuwe kerkelijke seizoen is ‘Aan Tafel!
(zodra er meer bekend is zal dat hier worden vermeld)


Vervolg: De Boekenclub!
Doe mee met onze Boekenclub! We lezen het boek ‘Homo Deus’. Een kleine geschiedenis van de toekomst’ van Yuval Noah Harari Vorig jaar zijn we met onze ‘boekenclub’ begonnen. We praatten dusdanig geanimeerd met elkaar dat we besloten er dit jaar vooral mee door te gaan. Vorig jaar werden wij enthousiast van het boek ‘Sapiens’ van Harari. Harari, geboren in 1916, is een Israëlische historicus en futuroloog die zich op een boeiende manier bezighoudt met de ontwikkeling van onze mensheid. In zijn boek ‘Homo Deus’ komt hij met een ontwerp hoe de toekomst van onze mensheid er in de komende vijftig tot honderd jaar concreet zal kunnen komen uit te zien. Het zijn geen theologische boeken. geen boeken over het geloof die hij schrijft. Maar hij schrijft op zeer boeiende wijze; zijn boeken zijn niet voor niets bestsellers. En wat hij schrijft zal ook iedereen aanspreken die veel met geloof en met spiritualiteit bezig is. In het boek Homo Deus vraagt Harari zich af wat gebeurt er met ons mensen als wij in de komende tientallen jaren steeds meer speelbal worden van de moderne techniek en van de ‘kunstmatige intelligentie’ van computers en algoritmes die zich steeds slimmer en uitgekiender bij ons aandienen. Duizenden jaren waren we vooral bezig honger, ziekte en oorlog de wereld uit te helpen. Inmiddels zijn we welgestelde mensen geworden die meer willen. We willen tegenwoordig vooral ‘gelukkig’ zijn. het liefst ‘onsterfelijk’ worden en op een soort ‘goddelijke’ manier zoveel mogelijk zelf bepalen. De medische wetenschap, de groeiende biologische kennis en de voortschrijdende techniek lijken dit ook voor ons mogelijk te maken. Maar wordt onze wereld er wel mooier op als op een bepaald moment het meeste alleen nog wordt bepaald door een elite van genetisch gemanipuleerde supermensen die zich van alles kunnen veroorloven enerzijds, en super’ machines en -robots anderzijds die zich langzaamaan aanleren ons mensen veel aantrekkelijker te benaderen dan wij mensen zelf. Blijft er in de toekomst nog voldoende ruimte over voor onze menselijkheid als zodanig? Houden wij zelf nog enige nut en waarde in het bestel? De boeken van Harari doen realistisch aan, lezen heel fijn en stemmen tot nadenken. Recensies hebben het niet voor niets over zijn ‘grote retorische kracht’. over ’tal van prikkelende ideeën’ en ‘een adembenemende blik op de toekomst van de mens’.
Voor de bespreking van het boek ‘Homo Deus, Een kleine geschiedenis van de toekomst’, kwamen we dit jaar een zestal keren bij elkaar.

 

Gespreksgroep:  De wereld van het geloof – een intro- en update
Religie is in tegenwoordig. Maar religies staan onder kritiek. Komt er niet ook veel ellende vandaan? Toch valt er op dat gebied ook veel moois te beleven. Miljoenen mensen hebben er steun aan en laten zich er door inspireren. Hoe zit dat allemaal in elkaar? En hoe sta jij erin? Zou jij het daar best weleens met anderen over willen hebben en er meer over willen horen? We gaan het met elkaar hebben over vragen als: wat zit er allemaal precies achter gedachten over God, de verhalen in de Bijbel, de kerk als instituut, het individuele geloof en al die dingen?
Meld je aan voor de gespreksgroep ‘De wereld van het geloof’ . Als doelgroep denken we vooral aan de jongvolwassenen en aan de tot veertigjarigen. Maar heb je zin ook als oudere een update in je geloof te ontvangen? Dan is dit vast ook wel iets heel moois voor jou.
Tijd, frequentie en plaats van het samenkomen bepalen we zelf, afhankelijk van wie van degenen die zich aanmelden, wanneer kan. Het maakt niet uit wie je bent: lid of geen lid van onze kerk, helemaal lyrisch van religie of juist helemaal wars, dat maakt niet uit. Welkom !
Bel. WhatsApp of mail voor meer informatie of om je aan te melden naar: tel. 06-10768723 of mail gnaber.vdm@gmail.com.

 

Dinnershow op 27 januari!
Het duurt nog even, maar op vrijdagavond 27 januari willen wij een grootse ‘Dinnershow’ organiseren, in de Brugkerk! De bedoeling is dat het een avondvullend programma wordt waarbij in de loop van de avond kleine hapjes en drankjes aangereikt worden (mooi passend bij ons jaarthema ‘Aan tafel’!), afgewisseld met bijdragen die we zelf verzorgen. Alles en iedereen is welkom! Ook om zelf een bijdrage te leveren in de vorm van wat ook maar mogelijk is: een lied, een gedicht of gedachte, een sketch, een act, een dans, wat je ook maar te binnen schiet! Mogen we je uitnodigen hier al vast over na te denken? In o.a.  Onderweg zullen we met meer informatie komen, bijvoorbeeld over waar je je kunt aanmelden enz.

 

Maaltijd recepten
Hier vindt u heerlijke maaltijd recepten van Mieke Maletzky. Zie onder met menu Activiteiten – Maaltijd recept.