Goede-Leven-Kookrecept

Het “Goede Leven Kookrecept” van deze week: RAGU  Deze week het recept voor Ragu, de Italiaanse vleessaus die wij Bolognese noemen: Bak 150 g spekblokjes in een beetje olie tot ze kleuren. Voeg dan 1 gesneden grote ui toe en fruit die even mee. Voeg

dan 1 in kleine blokjes gesneden winterwortel, 2 stengels bleekselderij en 1-2 tenen knoflook toe. Fruit alles tot de ui glazig ziet en voeg 500 g gehakt toe en bak dit ongeveer 5 minuten. Het hoeft niet bruin te zijn. Strooi er 1 tl oregano, 1 tl tijm, 1 laurierblad en zout en peper over. Roer even door en voeg dan 1 groot blik tomatenpuree en 1 blikje tomatenblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Laat het geheel 1-1 ½ uur zachtjes stoven. Let op dat het niet droog kookt, voeg anders een beetje warm water toe. Ik heb het gemaakt door, als we bijna gaan eten, ½ l kokend water toe te voegen en ± 350 g penne. Kook tot de penne gaar is en bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas. Eet smakelijk, Mieke Maletzky

 

 

Het “Goede Leven Kookrecept” van deze week: APPELPIE!    Met het recept voor deeg dat je vorige week voor de preitaart kon gebruiken, kun je ook een appeltaart maken. Mijn zusje heeft deze herfst een Paj-vorm meegenomen uit Zweden en die staat op de foto, maar een gewone springvorm of quichevorm werkt ook.  Maak het deeg met 300 g bloem, 150 g koude boter en vervang de tijm en het zout door 3 el suiker.  Leg het deeg 30 minuten

 in de koelkast en bekleed daarna de taartvorm met het uitgerolde deeg.
Bak het net a

ls de preitaart 15 minuten voor. Maak ondertussen de vulling door 4 flinke appels in kleine blokjes (1 – 1,5 cm) te snijden en te vermengen

met 1 el citroensap en 2 tl kaneel. Extra lekker wordt het als je er ook ¼ tl kruidnagel, ½ tl gemberpoeder en ½ tl nootmuskaat aan toevoegt. Doe de vulling in de taartkorst en bak nog 35 – 40 minuten. Als je graag een deksel op je taart wil, gebruik dan 100 g bloem en 50 g boter extra voor het deeg en houdt ¼ achter als je de taartvorm bekleed. Rol dit deeg apart uit, leg het op de vulling en steek er een paar gaatjes in voor je hem in de oven zet, hierdoor kan de stoom ontsnappen. Eet smakelijk, Mieke Maletzky

 

Het “Goede Leven Kookrecept” van deze week: PREITAART!  Vandaag het recept voor een preitaart. Ik heb een springvorm van ø24 gebruikt en heb daarvoor een deeg gemaakt door 150 g boter in kleine blokjes te snijden en door wrijven te vermengen met 300 g bloem, een tl zout en een tl tijm. Voeg dan beetje bij beetje 1 – 1,5 dl koud water toe tot je een deeg hebt (kneed dit niet te goed door, dan wordt het taai), leg het deeg een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175° C.

Je kunt ook een pakje hartige taartdeeg kopen. Laat de plakjes dan ontdooien en leg ze op elkaar, waarbij je de plakjes telkens een stukje draait, waardoor een soort rozet gevormd wordt. Rol je deeg uit en bekleed de springvorm ermee. Snijd het overhangende deeg nu nog niet af, neem een lang stuk aluminiumfolie en maak hiervan een losse prop en leg die op het deeg (dit houdt tijdens het bakken de zijkanten omhoog). Bak de bodem 15 minuten, haal de prop eruit en bak nog 5 minuten. Haal de vorm uit de oven, snijd nu de randen bij.

Maak ondertussen de vulling door 150 g spekblokjes zachtjes te bakken in een beetje olie, voeg 2 gesneden grote preien toe en een bakje champignons. Maak op smaak met zout, peper en een tl tijm. Leg de vulling op de bodem. Klop 4 eieren met 1 bekertje crème fraîche los en giet dit voorzichtig op de preivulling, bestrooi met geraspte kaas en bak 35 – 40 minuten of tot de vulling stevig is. Als variatie kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld een pak macaroni- of nasigroenten gebruiken. Gebruik dan ook kruiden die daar bij passen.
Eet smakelijk, Mieke Maletzky

 

Het “Goede Leven Kook-recept” van deze week: HEERLIJK VOER VOOR DE VOGELS!! 🙂
‘Goed leven’ recepten hoeven zich naar mijn mening niet te beperken tot eten voor mensen, vandaar dat ik vandaag een recept heb voor vogelpindakaas. Normale pindakaas is voor vogels te zout, maar door het te vermengen met frituurvet verlaag je dat zoutgehalte. Het is genoeg om 4 potten te vullen, dus misschien moet je even een paar potten bewaren. Smelt in een pan op laag vuur 500 g (2 blokken) vast frituurvet. Als bijna alles gesmolten is, zet je het vuur al uit. Roer hier 1 grote pot pindakaas, eventueel met nootjes door en voeg dan ook 2 potten vogelvoer (wij gebruiken tortelduivenvoer) en 1 pot zonnebloempitten toe. Roer dit goed door elkaar. Door het toevoegen daalt de temperatuur en kun je het meteen in de potten gieten zonder dat je bang hoeft te zijn dat alle zaden gaan drijven. Laat helemaal afkoelen en hang er een op in je tuin, de vogels zullen je dankbaar zijn. Veel plezier met kijken naar je “gasten”, Mieke Maletzky

 

 

Het “Goede Leven Kookrecept” van deze week: GOULASH! Zoals je op de foto kunt zien, ben ik in het bezit van een houtkacheltje waar je op kunt koken. En dat geeft ontzettend veel voldoening. Je begint met al je ingrediënten klaar te zetten, dan steek je je vuurtje aan en als dit voldoende brandt, kun je beginnen. Als alles eenmaal op gang is gekomen, hoef je er alleen nog maar bij te blijven om af en toe en beetje hout op het vuur te gooien, maar ondertussen kun je heerlijk genieten van een kopje thee en een goed boek.

Op de foto staan de ingrediënten klaar voor een goulash met veel groenten, die eten wij meestal met rijst, maar ik wil nog een keer brood erbij bakken, ook op het kacheltje natuurlijk. In een gewone braadpan op een fornuis gaat het ook heel goed, dus hier is het recept.

Fruit 1 gesneden grote ui in een beetje olie en voeg dan 1-2 tenen knoflook toe. Voeg 500 g in blokjes gesneden runder-stoofvlees toe en bak dit ongeveer 5 minuten. Het hoeft niet bruin te zijn. Strooi er 1 tl gerookt paprikapoeder, 2 el gewoon paprikapoeder, 1 tl oregano, 1 laurierblad, zout en peper en (als je hebt) 1 tl kummel over. Roer even door en voeg dan 1 groot blik tomatenpuree en 1 blikje tomatenblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en voeg indien nodig 500 ml water aan toe. Laat het geheel 1-1 ½ uur zachtjes stoven. Voeg het laatste half uur groenten naar keuze toe, b.v. sperziebonen, wortel, paprika of doperwten. Proef vlak voor je gaat opdienen nog even en voeg indien nodig zout en peper toe. Serveer met rijst, aardappelpuree of gekookte aardappel, zelfs macaroni of brood. Eet smakelijk, Mieke Maletzky.

——————————————

POMPOENSOEP!  Het “Goede Leven Kookrecept” van deze week Met alle bomen die langzamerhand weer van groen naar geel en later ook oranje verkleuren, leek het me leuk om een oranje soep te maken.  Diegene die al eens hebben meegedaan aan de vastenmaaltijden zullen de soep herkennen, hoewel ik er deze keer geen dadels in verwerkt heb, maar een appel.

En het mooie van soep is, dat je eigenlijk geen precieze hoeveelheden nodig hebt en ook geen precieze lijst met ingrediënten. Je gooit van alles wat je hebt in een pan, kookt tot het zacht is, pureert met een staafmixer of een pureestamper, hoewel de soep dan niet glad wordt, maar een beetje grof blijft. En je kunt eten. Broodje erbij, Klaar.

Snijd 1 ui in stukjes, bak die in een beetje olie met een flinke lepel kerrie en een teen knoflook. Snijd ondertussen een pompoen door, lepel de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Als de ui zacht is, doe dan de pompoen erbij en bak nog even. Voeg dan 1 liter water en 1 of 2 bouillonblokjes toe en laat alles op een zacht vuur koken tot de pompoen gaar is. Pureer de soep en maak op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat water toe als je de soep te dik vindt. En waar is dan die appel? Die kun je of toevoegen met de pompoen en zacht koken of je kunt de appel in hele kleine blokjes snijden en op het laatst nog even in de gepureerde soep meekoken. Serveer de soep eventueel met een schepje crème fraîche. Eet smakelijk, Mieke Maletzky

——————————————

Het “Goede-Leven-Kookrecept” van de week. Iedereen houdt van TOETJES!! Vaak is het datgene waar iedereen naar uitkijkt en waar je altijd wel plek voor hebt na de maaltijd. Voor het tweede ‘Goede Leven’ recept dacht ik daarom aan een CRUMBLE. Of in gewoon Nederlands: fruit met kruimels. Het leuke aan dit gerecht is, dat je één grote schaal kunt maken, met één of twee soorten fruit, maar je kunt ook heel goed individuele porties maken en iedereen zijn/haar favoriete fruit geven. Je kunt er vers fruit, uit b.v. je moestuin, voor gebruiken, maar diepvries kan ook. De foto is van dit voorjaar, vandaar de rabarber. Geef je fantasie de vrij loop en kijk welke combinaties je kunt bedenken. Appel en braam, peer en blauwe bessen.

Doe ongeveer 500 g fruit dus in 1 grote of meerdere kleine schaaltjes en maak een soort “kruimelig” deeg van

¼ pakje zachte boter,

125 g bloem,
4 el kokos (of havermout) en
4 el suiker.

Verdeel dit over het fruit en bak het dan 20-25 minuten in een oven die op 175° C voorverwarmd is. Ik bak het meestal als we zitten te eten en laat het daarna in de uitgeschakelde oven staan tot we er aan toe zijn. Heerlijk met vanillevla of ijs. Eet smakelijk, Mieke Maletzky

Trouwens alle recepten zijn voor 4 personen tenzij anders vermeld.

——————————————

SOPA DE PEDRA (STEENSOEP) “Bij ‘het Goede Leven’ komt bij mij als één van de dingen GOED ETEN in gedachten,” zei Georg tegen mij. “En hoe is dat bij jou?” Zeker, GOED ETEN IS GOED LEVEN, maar als ik er dan beter over ga nadenken is het NIET HET ETEN OP ZICH dat een goed leven geeft. Ik vind het leuk mensen over de vloer te hebben en dan vraag ik ze ook graag om te blijven eten. Tijdens het eten praat je gemakkelijk en als je niet zo gauw weet waarover, is er altijd nog het eten waar je iets over kunt zeggen. HET IS DUS VOORAL HET GESPREK EN HET SAMENZIJN wat ‘het goede leven’ maakt, het eten is dan slechts één van de ingrediënten.

Er is een PORTUGEES VERHAAL waarvan je de moraal ook in dit licht kunt zien: “Een monnik/landloper komt in een dorp aan en vraagt om iets te eten. De dorpelingen hebben zelf ook niet veel en zeggen dat ze niets kunnen missen. Dan vraagt de monnik/landloper om een ketel water, sprokkelt wat hout buiten het dorp en raapt daar ook een steen op. Hij maakt een vuurtje en gooit de steen in de ketel water. Als het water kookt, proeft hij er voorzichtig van en zegt dan tegen de verzamelde dorpelingen: “Ik  mis iets, misschien wordt de steensoep beter als er een klein stukje spek in gaat.” Eén van de dorpelingen haalt een stukje spek en doet dit in de ketel. Na een paar minuten proeft de monnik/landloper de soep weer en zegt: “misschien wordt het nog beter met een stukje ui en een stukje wortel.” Ook nu haalt een dorpeling de ui en de wortel en doet dit in de ketel. – Zo gaat het nog een poosje door en ondertussen is er ook kool, prei, bonen, aardappel, worst en kruiden opgehaald en in de ketel verdwenen. Het ruikt nu heerlijk op dat dorpsplein en er zijn verschillende eindes. Als het de monnik is, deelt hij de soep met de dorpelingen en verteld hij dat door samen te werken ze de armoede kunnen bestrijden en toch allemaal goed kunnen eten. -Als het de landloper is, eet hij de soep helemaal alleen op en verkoopt de steen aan de burgemeester (die heeft het meeste geld, maar die is niet geneigd om ook maar iets te delen en houdt er dus water met een steen aan over).

Mijn uitleg is dat je, door met veel verschillende mensen/ingrediënten iets samen te doen, een mooie avond/gerecht krijgt. EN DAT IS ‘GOED LEVEN’ Mvg Mieke

SOPA DE PEDRA (STEENSOEP)

100 g gerookt spek (in blokjes) –
100 g chorizo (in blokjes)
1 gesnipperde rode ui
1 geperst teentje knoflook –
3 blikjes rode kidney beans (400 g), afgegoten en afgespoeld
1 laurierblaadje
2 wortelen, in stukjes
2 stengels bleekselderij, in stukjes
450 g aardappelen, geschild en in blokjes
100 g Savoie of andere kool, in stukjes gescheurd
1 l groentebouillon
peper en zout
25 g fijngehakte koriander
– Bak het spek in de pan tot een groot deel van het vet eruit is gelekt.
– Roer de chorizo, ui en knoflook erdoor en bak alles tot de ui zacht is.
– Voeg nu bonen, laurierblaadje, groenten, aardappelen, bouillon, peper en zout en bijna alle koriander toe, doe het deksel op de pan en laat de soep zo’n 30 minuten pruttelen.

– Haal het spek en de chorizo uit de soep en snijd het spek in dobbelsteentjes en de worst in plakjes. Doe de stukjes terug in de soep en warm alles nog even goed door. -Bestrooi de soep met de overgebleven koriander.