Bij de kerkdiensten:
Donderdagavond 17 april – 19.00 uur – Witte Donderdag – Maaltijd van de Heer
Aansluitend aan de Sedermaaltijd vieren wij om 19.00 uur in de kerkzaal van de Brugkerk de Maaltijd van de Heer. Vooral
(ook) iedereen die niet bij de Sedermaaltijd aanwezig kon of wilde zijn is zeer van harte welkom! In de lijn van de traditie lezen wij het verhaal van de voetwassing door Jezus (uit Joh. 13), dat indrukwekkend Jezus’ houding van ‘uiterste dienstbaarheid’ richting z’n toenmalige medemensen beschrijft. In de dienst gaat Georg Naber voor. Anky Pekkeriet is de organiste. De collecte is bestemd voor de Gasthoeve De Zonnebloem in Lemele. Wie in de dienst goed oplet, zal opvallen dat wij ook vele leden van de Heilig Hartkerk mogen begroeten, ook als uitvoerders in de dienst, als lectoren en bij het
uitdelen van brood en wijn. Wij hebben als kerkelijke gemeenschappen besloten, dit jaar in de Stille Week wat meer naar elkaar toe en met elkaar op te trekken .
Vrijdag 18 april – 19.00 uur – Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag vieren we de dienst in de avond samen met de plaatselijke katholieke gemeenschap in de Heilig Hartkerk. Onze Brugkerk blijft dan gesloten. Centraal staan de zeven kruiswoorden van Jezus, zoals ze muzikaal indrukwekkend vertolkt zijn door de componist César Franck. Zangvereniging ‘Con Amore’ voert de compositie uit. In de eerste helft van de dienst wordt het bijzondere van een en ander toegelicht en krijgen de zeven kruiswoorden van Jezus inhoudelijk hun plaats. De viering eindigt zoals we het elk jaar gewend zijn: met het doven van de Paaskaars en in de donkere setting van de stilte die bij deze dag past.
Zaterdag 19 april – 22.00 uur – Stille Zaterdag
In een viering waarin niet wordt gepreekt, trekken wij liturgisch van donker naar licht, van dood naar leven. We luisteren naar woorden van houvast in het donker, maar zodra het bericht van de opstanding van Christus uit de dood ons bereikt zetten wij de kerkzaal in lichterlaaie door het licht van de nieuwe Paaskaars die binnengedragen wordt. We geven dat licht
aan elkaar, veranderen de liturgische kleur van paars naar wit en beginnen opgewekt te zingen. Een viering die iedereen goed zal doen!
Zondag 31 maart – 9.30 uur – 1e Paasdag
Een feestelijke dienst vol licht en leven! We vieren de opstanding met vreugde, lofzang en hoop. Het zangduo Tess & Roos is mee van de partij, bekend van eerdere optredens met Pinksteren en in de tentdienst. Met hun liederen laten ze het vast voorjaar worden in ons hart. Ds. Georg Naber gaat voor. We lezen uit het evangelie van Johannes, waar Pasen klinkt als een herbeleving van het Paradijs.
Wim Pardoen is onze organist. De collecte is voor de minimapakketten van het Sociaal Steunpunt Kerken (SSK). Tot slot hebben we nog een oproep: neem een bloem of bloemen mee!
Oproep voor 1e Paasdag: neem bloemen mee! Vorig jaar is het prachtig gelukt! Dit jaar willen we het ook weer gaan proberen. Vlak voor de viering op 1e Paasdag willen wij graag een houten kruis helemaal gaan versieren met bloemen. Het is de bedoeling dat onze bloemen erop en eraan en eromheen zich als het ware helemaal meester maken van het kruis en de volgende boodschap verkondigen. Geïnteresseerd hoe dat werkt? Lees dan even dit:
Van dood naar leven Het kruis is van oudsher een teken van lijden, dood en onderdrukking. Door dit kruis op de Paasochtend met bloemen te versieren wordt zichtbaar gemaakt dat de dood niet het laatste woord heeft. Het kruis, symbool van sterven, wordt een teken van nieuw leven. De bloemen staan voor de opstanding van Christus, voor hoop en voor het leven dat sterker is dan de dood.
Een teken van vreugde en overwinning De veelkleurige bloemen drukken vreugde, schoonheid en feestelijkheid uit. Ze maken zichtbaar wat met Pasen wordt gevierd: de overwinning van het leven op de dood, van het licht op de duisternis. Zoals in de natuur de lente aanbreekt en bloemen weer gaan bloeien, zo breekt er in Christus een nieuw begin aan voor de wereld.
Een liturgisch ritueel van je eigen transformatie Door op Paaszondag één voor één bloemen te brengen bij het kruis, wordt eigenlijk al gelijk een kleine rituele handeling uitgevoerd waarin wij mensen actief deelnemen aan het omvormen van het kruis. Elke bloem die door iemand wordt gebracht, is als het ware een getuigenis: “Ik geloof in het leven dat sterker is dan de dood.”
Verbinding met de schepping buiten De bloemen, vaak vers geplukt of meegenomen uit onze tuinen, benadrukken de verbondenheid de hele natuur en schepping om ons heen. Gods kracht, die alles en iedereen herschept, zit niet alleen in ons mensen, maar zit in de hele wereld. De bloemen verwijzen naar de schepping die altijd weer de kracht krijgt, zich te vernieuwen. Neem dus bloemen mee uit je tuin, van de markt of uit het veld. Samen maken we het kruis tot een teken van hoop, schoonheid, verbondenheid en schepping!
Zondag 27 april – 9.30 uur
Voorganger in de dienst is ds. René Coster uit Witharen. Organist is Anky Pekkeriet. De collecte is bestemd voor de Zending. Misschien horen we over de Emmaüsgangers (Lucas 24: 13-35) of Thomas (Johannes 20: 19-31), zoals de landelijke leesroosters ons aanbevelen. We laten ons verrassen!