Jeugddiaconaat

afbeelding-jeugddiaconaat-kleinAl enige tijd bestaat binnen de Brugkerk de behoefte om jeugddiaconaat te gaan opzetten. Begin 2009 zijn de nieuwe ambtsdragers bevestigd en ook de diaconie kreeg 3 nieuwe leden. Na een cursusweekend waarin het jeugddiaconaat besproken werd, zijn de eerste initiatieven ondernomen.

Dit resulteerde in dit plan en de toezegging van Bas Kostense en Gery Laarman om zich vanuit de diaconie voor het jeugddiaconaat te gaan inzetten.

Met het jeugddiaconaat, willen we het volgende bereiken:

  • jongeren bij het kerkelijke gebeuren betrekken
  • kinderen en jongeren leren wat dienen inhoudt
  • dienende en delende karakter van de kerk aan de jeugd duidelijk maken in vormen van gesprek en daad
  • oog krijgen voor de minder bedeelde medemens, die er in de wereld zijn

Het is de bedoeling jeugddiaconaat op te zetten met activiteiten door jongeren. Dit kan op twee manieren: met uitvoeren van hand- en span diensten of geld inzamelen.

Er wordt gestart met de Doepra groepen. Later in het seizoen wordt er gestart met de Rakkers.
Het is de bedoeling in 3 stappen een diaconaal project te gaan uitvoeren met de jongeren:

  • kiezen van diaconale activiteit
  • voorbereiden van activiteit
  • uitvoeren van activiteit

De eerste twee stappen zullen binnen de bijeenkomsten van de groepen plaats vinden. De laatste stap kunnen meerdere bijeenkomsten zijn en vallen eventueel buiten de avonden.

In de toekomst kan de diaconale activiteit grote vormen gaan aannemen naar bijvoorbeeld diaconaat over de landsgrenzen. Ook kan er een behoefte ontstaan om diaconaat voor jeugd te creëren, bijvoorbeeld bijeenkomsten over pesten, loverboys, enzovoorts.

Wij kijken er naar uit om binnen de Brugkerk te starten met leuke en uitdagende diaconale projecten en te zien wat we er met zijn allen van kunnen maken.

In november hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden met de Rakkers en de Doepra,