In vogelvlucht

Onze bevlogen organist Wim Pardoen en  de kerkenraad vroegen mij iets op de lamellen van het orgel te schilderen. Na wat aarzeling ben ik mij gaan verdiepen in de geschiedenis van het orgel dat ooit in de Gereformeerde Kerk aan de Meester Gorisstraat gestaan heeft. Op het voorfront van het orgel stonden toen vogels in hout reliëf afgebeeld. Dat was de aanleiding de vogels  terug te laten komen, maar dan op een andere manier.

Door het bewegen van de lamellen kan het geluid  van het orgel beïnvloed worden. Vanwege de palmtak die is blijven zitten, koos ik voor de  vredesduif uit het scheppingsverhaal.  Je leest de schildering  net als een boek. Links kom je binnen. Door verschillende bewegingsvormen achter en door elkaar te zetten krijg je weer nieuwe vormen. Het zijn zeven duiven, voor elke dag van de week één, de laatste is de zondagsduif  deze  komt los van de beweging.

Er is kracht voor nodig om in beweging te komen, dat gaat niet vanzelf. Er zijn veel tegenbewegingen, soms stormt het in ons. Dan weer worden we gedragen, bezield en geïnspireerd om op grote hoogte  te vliegen. Ga mee op de beweging  van de klanken  van het orgel, voel de  trilling van het geluid  en geef  kleur aan de ruimte, om zingend te vertalen.

Lied 657

Zolang wij ademhalen,
schept Gij in ons de kracht,
om zingend te vertalen,
waartoe wij zijn gedacht.
Elkaar zijn wij gegeven,
tot kleur en samenklank.
De lofzang om het leven
Geeft stem aan onze dank
Al is mijn stem gebroken,
Mijn adem zonder kracht,
het lied op Andre’ lippen
draagt mij dan door de nacht.
Door ademnood bevangen
of in verdriet verstild:
het lied van uw verlangen
heeft mij aan `t licht getild.
Het donker kan verbleken,
door psalmen in de nacht.
De muren kunnen vallen,
zing dan uit alle macht.
God, laat het nooit ontbreken,
aan hemelhoog gezang,